99 thoughts on “Kik és mikor vezették be a devizahitelezést Magyarországon?

  1. Visszajelzés: Egyre több bedőlt hiteles “gyújtja fel” a házát – a bankok megegyezésre játszanak | Budapest

  2. És ki bátorította a népet, hogy nyugodtan vegyék fel a devizahitelt?? Csak nem a 2002-ben kormányra jutott “nagyra becsült” MSZP??? ……. Ja….. DE!

    • Gyurcsány mondta ennek a ge..inek hogy emelje fel a deviza árfolyamát? Szerintem nem. Rögtön meglátta benne a lopási lehetőséget éd rátett minimum 100Ft a felvett árfolyamra. Kikölti el ezt a pénzt a drága nagy vezir és bandája. Gyurcsány idejében rendesen éltünk most van 4 millió szegény ember. De már megszoktuk hogy a fideSSnek mindíg a Gyurcsány a hibás. ő legalább lemondott mikor úgy érezte hogy mennie kell. De ez a szemét ladsan királyá koronáztassa magát, még bombával sem lehet majd kirobbantani a parlametből.

      • Csak a vita kedvéért. Emellett volt államilag támogatott forinthitel is, igaz akkor a deviza jobbnak nézett ki. Vették is fel hármasával. A forinthitelt pedig Medgyessyék megszüntették. Csak azért, hogy lehessen választani. Nekem a tizenöt év alatt csak csökkent a befizetésem

      • rendesen éltük annak atetünek az idejében?Ki? Hol? Melyik bolygón? Lemondott amikor mennie kellett?Iszol te rendesen?Már a többi vörös tetű se akart vele közösködni,erre inkább összehozott egy másik gennygócot DK néven,csak,hogy ott maradjon a tűz közelében.Rendeswen éltünk? Napra pontosan fel tudnám neked sorolni,mit jelentett a rendes élet.Hány olyan beruházás volt,ahol nem fizették ki a vállalkozót,de ha nem fizette be a soha meg nem kapott pénz után a járulékot,akkor büntették,hány lakást bulizott ki a lakásmaffia,mert senki nem tett ellene semmit,és még sorolhatnám.Belelövetett a tömegbe,de rendesen éltünk.Üljél le,egyes.Szégyeld magad.

      • Kovács Tamás azt írja, hogy a forint hitelt Medgyesiék megszüntették. Mikor? Csak a gyengébbek kedvéért, a forint hitelt senki nem szüntette be. Mióta bevezették, az 1960-es évek elejétől folyamatosan működött ez a rendszer. Az, hogy az emberek, akik nem számoltak az árfolyam kockázattal, inkább a Deviza hitelt részesítették előnyben, még nem szüntette meg a rendszerét. Az én családom is építkezett az elmúlt időszakban, hitelt is vettek fel, de forint hitelt. Eszük ágában nem volt senkinek sem egy ilyen kockázatos konstrukcióban részt venni. Aki egy kicsit is ismeri a pénzügyeket, az nem ment bele a deviza hitelbe. Szerintem sokan voltak még rajtunk kívül, akik szintén vettek fel forint hitelt csak róluk nem beszél senki sem. Pedig ők legalább annyian vannak, mint a devizások.

      • 2001-ben a devizaszabadságot, a forint szabad ÁTVÁLTHATÓSÁGÁT vezették be, amelyet évtizedek óta vártunk és feltétele volt az EU-csatlakozásunknak.
        A pénzünk és így hitelünk devizában tartása lehetővé vált, amely óriási vívmány a gazdasági életben. De akkor senki nem ösztönözte a hitelfelvételt, ellenkezőleg a korábbi kommunista adósság visszafizetése, csökkentése folyt.
        2002 után Péterkém és Fletó indította be ismét az észnélküli hitelfelvételt, erre ösztönözve a magánszemélyeket is.
        Úgyhogy a fenti írás bődületes csúsztatás, hazugság.

      • 001-ben a devizaszabadságot, a forint szabad ÁTVÁLTHATÓSÁGÁT vezették be, amelyet évtizedek óta vártunk és feltétele volt az EU-csatlakozásunknak.

        A pénzünk és így hitelünk devizában tartása lehetővé vált, amely óriási vívmány a gazdasági életben. De akkor senki nem ösztönözte a hitelfelvételt, ellenkezőleg a korábbi kommunista adósság visszafizetése, csökkentése folyt.

        2002 után Péterkém és Fletó indította be ismét az észnélküli hitelfelvételt, erre ösztönözve a magánszemélyeket is.

        Úgyhogy a fenti írás egy bődületes csúsztatás, hazugság.

      • Mocskos kommunista hazugság ez az egész poszt, veled együtt Margit.
        Az elmebeteg főnököd mutatta a példát az állami hitelfelvételben, a magadfajta semmirevalók meg elhitték, hogy HITELBŐL is meg lehet élni.

      • A deviza-árfolyamot nem a kormányok emelik. A forint árfolyama a gazdaságtól, a politikai helyzettől, a nemzetközi hitelminősítéstől és hasonlóktól függ. Nem úgy megy hogy reggel felkel egy politikus hogy “ma emelem a deviza árfolyamot”. Már az elképzelés is abszurd.

      • Uhhh. Ön katasztró
        Fa. A gondolatmenete, a helyesírása pedig definiálja is Önt. Katasztrófa. Szerencsére a többség a jó oldalon áll. Aki a Gyur
        Csányt visszasírja annak komoly baj van a
        Fejében vagy a jellemében.

    • Nem tudom ki bátorította az embereket. Gyurcsány / már régen közölt / levélben figyelmeztetett az árfolyam változás veszélyeire, a bankok is felhívták erre a figyelmet.

      • Gyurcsány még 2006 januárjában is azt hirdette, hogy biztonságosan felvehető hitel forma a deviza alapú hitelezés! Itt a bizonyíték erre:

      • Gyurcsány bátorította azzal, hogy ő is EZERMILLIÁRDOS tételekben adósította el az országot.
        A sok hülye ezt a példát követte, – nyakló nélkül vette fel a hiteleket.

      • A kérdés úgy helyes, hogy mikortól kezdett kockázatossá válni a deviza alapú hitelezés?
        Mert még az elején nem csak biztonságos volt de kedvezőek is voltak a hitel feltételek.

        Az EU-s csatlakozást követően indultak el a tömeges hitel felvételek, 2003-2004 környékén, amikor már rég az MSZP volt kormányon. Azokban az időkben kellett volna megállítani, korlátokat szabni, mert kezdett kockázatossá válni már az MSZP idején!

        Csak ezek után, később vált kockázatossá, de az MSZP még 2006 januárjában is engedte biztonságosként hirdetni.

    • A maszopot is és a fityeszt is leszarom nagy ívben, egyforma tolvajbanda mindkettő. Bár most már nagyon úgy néz ki, a mostani Kedves Vezető és bűnbandája nagyságrendekkel nagyobb tételekben lop ( lásd MNB ) De ha azt akarod mondani, hogy a fityesz vétlen ebben a dologban és csak szocik ludasak, akkor te nem ebben az országban élsz. A “népnek” pedig meg kellene tanulni végre gondolkodni, addig nyújtózkodni, míg a takarója ér, nem azonnal akarni mindent, a következményekre való tekintet nélkül. Mert azért lássuk be, az ország túlnyomó részének volt annyi esze, hogy nem adósodott el 30 évre, még gyermekeit, unokáit is eladósítva.

      • Korábban is eladósodott akinek nem volt vagyona, és nem akart a szülei fedele alatt családot alapítani. Lakáshitelezés már a szocializmusban is volt, például az OTP-től kaphattál hitelt mondjuk építkezésre, ami kurvára csak a nevében azonos a tehetséges Csányi mester vállalkozásával. A jóhiszemű nép meg abból választ, amit a megbízhatónak tartott országvezetők legalizálnak. A maszopot meg a fideszt pedig nem leszarni kell, hanem felelősségre vonni.

      • Nézd meg kik vették fel az ezermilliárdos hiteleket és kik fizetik vissza!
        És ne gyere azzal, hogy Orbán is vesz fel Paksra, mert az TERMELŐ beruházás!

    • Szóval akkor, hogy is van ez elvtársak? A dadogós szellemi fogyatékos Kósa Lajos 2010.-n államcsőd-közeli helyzetet vizionál és kríziskezelésről beszélt ezzel bedöntötte a Forintot Az Euró és a Svájci Frank az egekbe szökött! Aztán jól megszedték magukat a CHF és Forint közti árfolyam közti különbségből! Majd 2014.-n előhozakodnak az elvtársak azzal, hogy ők megoldják a deviza alapú hitelt, amit mellékesen az I. Orbán kormány vezetett be a 2000/250 kormányrendelettel és 2001.-n már fel is vehették a bankoktól.. De hát jött a választás valamivel megint jól meg kellett védeni a zembereket! Forintosítják azokat a deviza alapú hiteleket, amik a büdös életben nem láttak devizát mert hogy minden hiteles Forintban jutott a hitelhez. Aztán kitalálják a végtörlesztést, ami annyit jelentet, hogy akinek volt egy pár félre eső milliója így 180Ft-s áron tudott vég törleszteni. Az árfolyam gát az már egy másik történet. Szóval Viktorka és a csapata kiváltották a hitelüket 180.Ft-s áron. Meg ahogyan hallani lehet mostanság CHF-N is törlesztett a mi Viktorunk! A zemberek meg 250.-Ft-s áron fizethetik a hitelüket. Tehát bedöntötték a Forintot majd megmentették és tőlünk is megmentették Matolcsy un ortodox fél ázsiai MNB elnök. Mert ők jobban tudják, hogy az a pénz, amit elraboltak csalással lett az MNB-k nyeresége, amit aztán gyorsan alapítványokon keresztül el akartak titkolni meg pár úri murira felhasználni az kiderült. Az meg külön érdekesség hogy a legfőbb ügyész felesége Polt-Palásthy Mariann MNB kuratóriumi tag vagy elnök? Polték lánya pedig szoros kapcsolatot ápolt Tarsoly Csabával a „Qeestror birodalom császárával”Matolcsy klán meg hipp hopp a Fia bankján keresztül megsegítette az unokatestvéreket. De még vásárolt is 2500.db könyvet a sakkmester póker arcú Matolcsy Györgytől. Bizonyára ez a világirodalom remekművei közé fogják sorolni. Mert hát a Gyuri az megérdemli! De mi is, hogy engedjük azt, hogy ilyen pofátlanul átbasszanak minket. Aztán a végén ki nevet a végén játékot játszanak több becsapott kirabolt emberrel. A legszebb az egészben hogy ezért még fizetésemelés is dukál a tündér Gyurinak! Ez több mint haza árulás. Bennfentes információval való visszaélés és kereskedelem! Tessék, mondani ez nem egy bűnszervezetre hasonlít?

    •  A Bankszövetség 2006. január 29-én elkészített tanulmányában részletesen bemutatta, hogy az ügyfelek félelmei alaptalanok akkor, ha devizában adósodnak el hosszútávú hitelekkel. Nem kellett közel 2,5 év, máris megbuktak az elemezések. Ezek után csak azt lehet nehezen elképzelni, hogy ma a nehezen teljesítő ügyfeleiknek miért mondják azt, hogy “aláírta”, és azt, hogy nem tartott a tarkójához senki fegyvert, hogy hitelt vegyen fel.
      “A hosszabb lejáratú hitelt felvenni szándékozók továbbra is nyugodtan választhatják a devizaalapú konstrukciókat, mert a hitel futamideje alatt valószínűleg nem lesz a törlesztési terhet jelentősen és tartósan megnövelő árfolyammozgás – állítja a Magyar Bankszövetség (MB).” A bankszövetség honlapján a devizaalapú lakossági hitelek kockázatairól közzétett tájékoztató megállapítja: reálisan nem lehet azzal számolni, hogy a forint/euró árfolyam 2006-2007-ben akárcsak megközelítené a 270-275 forintot (ennél a devizahitelek kamatelőnye már megszűnne, feltételezve, hogy a deviza- és a forintkamatok nem változnak)
      Mivel a devizahitelek túlnyomó többsége hosszabb lejáratú (lakás- és gépkocsi-finanszírozási) hitel, az esetleges néhány napos nagyobb árfolyamingadozás a törlesztési terheket érdemben nem változtatja meg.

       Nem kell tehát attól félni, hogy az árfolyamkockázat miatt a devizában hitelt felvevő háztartásokat súlyos veszteségek érhetik.

      Az utóbbi hat évben – 2000. január elejétől 2005 decemberéig – átlagosan 252,15 HUF/EUR volt az árfolyam, anélkül, hogy trendszerűen akár növekedett, akár csökkent volna. Az euró a 270 forintos árfolyamot mindössze pár napig lépte át az elmúlt hat évben (2003 novemberében).

      Azaz a hat éve kis ingadozásokkal fennálló árfolyam folyamatosan a forint árfolyamingadozási sáv (2001-tól plusz-mínusz 15 százalék) erős sávszéléhez esett közel – állapítja meg az MB elemzése. A forint árfolyamára több tényező együttesen hat – hívja fel a figyelmet a bankszövetség.
      Így mindenekelott a forint iránti kereslet és kínálat, amit a forintkamatok erőteljesen befolyásolnak; a fundamentális tényezők alakulása (a makrogazdasági kockázat); a világgazdasági folyamatok (a főbb világgazdasági régiókban hogyan alakul a likviditás, a gazdasági növekedés); egyes világgazdasági régiók megítélése, esetünkben a közép-kelet-európai feltörekvő országok kockázatosságának mérlegelése.
      Az MB szerint hosszabb távon egyértelműen azzal kell számolni, hogy a forint árfolyama – legalábbis reálértelemben – folyamatosan felértékelődik. Ennek több oka van. Egyrészt a világban rendkívül jelentős volumenű likviditás keresi a befektetési lehetőségeket, ami a nagyobb kockázatú – hozamú – térségek, így a feltörekvő országok pénzügyi piacainak vonzerejét is növeli.
      Az euróövezethez csatlakozás az azt megeloző időszakban a pénzügyi piacokat is vonzóvá teszi a külföldi befektetők számára, ami folyamatos forintfelértékelődési nyomást jelent, s hasonló hatása van a hazai reál- és nominális konvergenciának is – teszi hozzá.
      Ha a 2000. évi átlagot 100-nak tekintjük, akkor – akár a fogyasztói árak, akár az ipari termelői árak alapján számított – HUF/EUR reál effektív árfolyamindex 2005. októberig nagyjából 22 százalékkal erősödött. Másképp ez azt jelenti, hogy a forint árfolyama 22 százalékkal kevésbé gyengült, mint ha a hazai és az EU-s infláció különbözetének megfelelően változott volna.

      A bankszövetség szerint nem csak a reálértelemben vett tartós forintgyengülést zárhatjuk ki a lehetséges jövőbeni forgatókönyvek közül, hanem a forint jelentős és tartós nominális gyengülését is. A forintárfolyam az elmúlt években leginkább akkor gyengült meg időlegesen, ha a világgazdaságban vagy a régióban valamilyen jelentős esemény (pl. 1998 őszén az orosz válság) történt.
      Ma a gazdaság – az államháztartás minden gondjával együtt is – gyorsan fejlődik, s erősebb, mint korábban, a befektetők hozaméhsége pedig tartósan erősnek tűnik – olvasható az MB tájékoztatójában. Mindez azt jelenti, hogy nem kell tartani a devizaalapú hitelkonstrukcióktól. – Magyar Távirati Iroda

    • Ez csak valami fatális véletlenek sorozata lehet!Lehet,hogy nem vagy nem lehet ,hogy tényleg igaz az az állítás a jobb és a bal oldal a politikai maffia délelőttös illetve délutános műszakja!!???

    • olvassál…
      ne csak fideSS propagandát…
      hir.ma/belfold/devizahitel-ugyek/gyurcsany-ferenc-2005-ben-jelezte-hogy-baj-lesz-a-devizahitelekkel-itt

    • Kedves István ! Olvasd el Gyurcsány levelét, amit Járainak írt 2005-ben ! Akkor tisztában lennél a valósággal, nem pedig hülyeségeket írogatnál ! De ajánlhatnám az MNB kamatok tanulmányozását is ! Járai MNB elnöki tevékenysége abban nyilvánult meg, hogy keresztbe tegyen saját HAZÁJÁNAK ! De kérdem Én kedves István ! Te vettél fel kölcsönt ? Mert Én nem, hisz arra tanítottak, hogy addig nyújtózkodjak, ameddig a takaróm ér ! De mint látod, Matolcsy aratta le a babért ! Koldusbotra juttatva sok-sok ezer családot, hogy neki legyen “elverhető” vagyona az MNB-ben ! Ezt természetesen apránként ( itt tízmilliós tétel az apró ) ellophassa !

    • Senki nem bátorította az embereket arra, hogy deviza alapon adósodjanak el. Az Orbán- Torgyán kormány megteremtette a jogi feltételeket. A Járai vezette monetáris tanács egekig emelte a jegybanki alapkamatot, ami az ilyen hitelek irányába terelte a hitelt felvevőket. – Részletes leírás a Miklós Júliának írt válaszomban – Ez az eleje a bajoknak. Enélkül soha nem jutottak volna csődbe emberek 100 ezrei. A bajokat csak tetézték a követő kormányok és a bankok is. Egyedül Gyurcsány Ferenc volt, aki óvatosságra, nagyobb megfontoltságra intette a lakosságot, de érdemi intézkedést Ők sem tettek.

    • Azt ugye tudjuk, hogy a “deviza hitel” nem azonos a “deviza alapú hitellel”?
      A deviza hitelt Orbán vezette be, a deviza alapút Gyurcsány az MSZP idején.
      A deviza alapú hitel 2006-ban szabadult el! Ugye ezt tudjuk?!

      • Az MSZP-s, 2006-ban elszabaduló deviza alapú hitelében csődöltek be az emberek, nem a FIDESZ-es valódi deviza hitelben, mielőtt bárki félre értené. Nem is értem, miért nem a Szemlőhegy utcába járnak tüntetni a hitelesek a Gyurcsány villához? A kettő egyáltalán nem azonos, csak hasonlóra alakította a nevét az MSZP, megtévesztés érdekében.
        Emlékszünk még erre?

    • Tisztelt Kiss István! Szeretném felvilágosítani, hogy a devizamizériákban mindegyik kormány teljes mértékben felelős, és közrejátszott az emberek eladósításában, és manapság is még ugyan úgy tart, mivel eddigi vezetőink nem magyar érzelműek. Vagyis, magyarúl beszélnek, magyar a legtöbbnek az állampolgársága, de képtelen elfogadni a magyar identitást, a beképzelt felsőbbrendűségüket hírdető hitük miatt. Ezek az öntelt egyének minden kormányban, minden felelőségteljes pozíciókban foglaltak, foglalnak helyet, ezáltal még a törvényeket is befolyásolhatják mivel a bankrendszerben is megtalálhatók ezek az ,,Urak”. Mindenki tudja manapság ahol a pénz ott a hatalom is! Tehát kiemelni embereket ki mennyire felelős nem indokolt, mivel az eddigi kormányok mind felelősek a HAZAÁRULÁSBAN, és NÉPÍRTÁSBAN, a DEVIZA CSALÁS ÁLDOZATAI miatt is, mivel nem akadályozták meg ennek a csalásnak az elterjedését! És hogy ki engedélyezte ennek a hitelnek a bevezetését, pontosan a Fidesz többségű parlament fogadta el a 2001. évi XCIII. törvényt, amely megszüntette a devizakorlátozásokat, tehát pontosan az első Orbánkormány idején! Ezen az oldalon megtekinthető, kép alatt, második bekezdésben. http://kapcsolat.hu/blogszemle/devizahitelek-tenyek-es-hazugsagok

      • NEM! Orbán a “valódi” deviza hitelt vezette be a devizában jövedelmet szerzőknek.
        Később az Eu csatlakozás miatt szükség volt jog harmonizációra és ezért mindenkinek elérhetővé tették a “valódi” deviza hitelt.
        . – .
        A deviza alapú hitelt már teljesen más dolog. Az csak 2006 után jelent meg.
        Azt Gyurcsányék vezették be, ahhoz semmi köze nem volt Orbánnak, csak a nevét vették át ami a devizára utal, de jól látható itt feljebb a grafikonon, hogy csak 2006 után volt egyáltalán mit mérni a deviza alapú hitelnél. Előtte ilyen nem is létezett.
        Ezt sokan keverik mert hasonló a neve.

      • Nem igaz, amit állít! A 2001. évi XCIII. törvény és a 2000/250-es számú 2000 december 24.-i Kormányrendelet teremtette meg a devizaalapú hitelezés jogi feltételeit, tehát az Orbán- Torgyán kormány a főbűnös.

      • Az viszont teljesen biztos, hogy 2006-tól indult el a deviza alapú hitel hirtelen növekedése.
        Itt látszik pontosan a grafikonon:

      • Az igaz, hogy folyamatosan nőtt és 2006-ban ugrott meg, de ebben sok egyéb ok mellett a legjelentősebb hatással a jegybanki alapkamat egyszeri 6%-os emelése volt. Az induló feltételek mellett részletesen leírtam, hogy milyen külső hatások , belső – kormányzati és jegybanki -intézkedések okozták a végeredményben a rossz kezdet még tragikusabb kifejlődését.

    • Kiss István! És ki az aki ellenzékben elfelejtette mondani,hogy, emberek ebből a projektből amit mi kitaláltunk,még később nagy bajok lesznek.Hagyjátok abba.! Ne vegyetek fel ilyen hiteleket.!!Ezek a fideszesek a saját embereiket is átverték,de őket biztosan kárpótolták sunyi pénzekkel.

    • Ez nem is butaság, hanem egyszerűen hazugság! Más -más arányban, de a hitelt felvevők, a kereskedelmi bankok, az MNB és a kormány is hibás, hogy íde fajult a deviza alapú hitelezés.
      A deviza alapú hitelezés jogi feltételeit 2001-ben az Orbán-Torgyán kormány teremtette meg. A tömegessé válást okai között jelentős hatású volt,
      Kormány és Jegybank:
      – Járai Zsigmond befolyása alatt álló – Monetáris tanács az egekig emelte – 13% – a jegybanki alapkamatot, egy ütemben 6 %-kal,
      – a kormány megszüntette Ft alapú lakáshitelek kamattámogatását is amivel a deviza alapú hitel felé terelték az állampolgárokat,
      – a hitelt felvevők nem tudhatták előre, hogy 2008- ban megszüntetik a valuta árfolyam sávos szabályozását. ( korábban maximum + – 15%-os sávon belül változhatott a FT árfolyama az egyéb devizákhoz viszonyítva)
      – A kormány következő piactorzító akciója a végtörlesztés volt, amelyekkel a gazdagokat mentették ki a nem létező gondjaikból, kimentették- inkább megtámogatták (180Ft/CDF árfolyamon) azokat a deviza adósokat akik üzleti céllal vettek fel hitelt. Jelentős többlet bevételre tehettek vagy tettek szert a kamat különbözet vagy a felvételkori kedvezményesebb átváltási árfolyam következményeként. Ez növelte a rosszabb fizetési képességgel rendelkezők arányát, ezzel a bankok hitelezési kockázatát is.
      – Gátlástalanul hazudoznak a forintosítás ügyében.
      Milyen segítség ez a deviza alap hitel felvevőinek, ha az MNB-nek közel 150 MRD haszna keletkezett ( keletkezik ) az átváltással? Többszörösen fejik meg az egyébként is nehéz helyzetbe került – nagyobb részben önhibájukon kívül – embereket.

      Visszamenőleges hatállyal változtattak a kamatelengedéssel kapcsolatos törvényen is. A devizahiteles elszámolás óta ugyanis nem engedik el nekik a rögzített törlesztőrészlet feletti kamattörlesztést sem, hanem az felhalmozódik, és a tőkével együtt meg kell majd kezdeni a törlesztését az árfolyamgát időszakának végén.
      Az elszámolási összeg eltüntette az árfolyamgátasok gyűjtőszámla-tartozásainak egészét vagy nagy részét, hiszen először ebből, és csak utána az alaptartozásból kell levonni a visszajáró összeget.
      Az igazi tragédiát elsősorban az okozta, hogy a pénzügyi világ válság következményeit felerősítette a II. Orbán kormány tragikus gazdaságpolitikája ( EURO 267 -ről már 330, Ft-ot is elérte – én a rendszerváltozás óta volt amikor 238 Fr-ért is vettem EURÓT – )
      Bankok:
      – érthetetlen, hogy a kezelési költségeket is devizában számolják, holott Ft-ban merül fel,
      – hasznot húznak a bankok abból is, hogy nem középárfolyamon számolnak, hanem bezsebelik a a vételi és eladási árfolyam közötti árrést is,
      – előfordult olyan egyoldalú és indokolhatatlan kamatemelés is, amikor a CDS felár és CRF alapkamata is csökkent. Jellemzően a CHF jegybanki alapkamata nagyobb mértékben csökkent mint a CDS felár.
      Négy év alatt óriási mértékben emelkedtek a törlesztő részletek az árfolyam növekedést és az indokolható kamat változásokat – összességében (átlag) nőtt a kockázati felár (CDS) – meghaladóan ( nagyobb hányadában ez is a kormány gazdaságpolitikájának a következménye).
      – Semmit sem tettek azok érdekében, akik az első lakásukat szerezték meg megfeszítve takarékoskodtak, hogy képesek legyenek fizetni a törlesztést – még az árfolyamgátas megoldást sem merték felvállalni a gyűjtőszámla törlesztése körüli bizonytalanságok miatt.
      -Tovább nehezítette vagy nehezíthette a hitelfelvevők helyzetét, hogy a Svájci Jegybank megszüntette a CHF egyéb valutához ( USD /CHF 1,2) kötött maximális változtatás arányait. Ezzel jelentősen növekedett a CHF/FT átváltási árfolyama.
      Megállapítható, hogy a megnövekedett törlesztések növekményének max. 15%-ig tehető felelőssé a hitelfelvevő. A növekmény 85%-ért a bankok és a kormányok a felelősek.

    • neeeem , a trottyos geci volt .. 2001-ben bezony ááám .!! jaaa …. deeee !!4
      a járai zsiga a mnb elnöke és varga miska a pénzügyminiszter .. bezony ááám .. jaaa ….. deeee !!

  3. És miért kellett felvenni deviza hitelt? Mert a Gyurcsány banda elkurta a pénzeket, és megszüntette az Államilag támogatott 3%-os hiteleket! Nem volt más csak deviza hitel, igy ezeket vették fel az emberek!!!megszüntették a szocpolt, az államilag támogatott családi kedvezményeket! És ki miatt? A Gyurcsány banda miatt! Hiába okoskodik a Gyurcsány banda, . Ök voltak a felelösök ezért a sok hielért, a hitel károsultak Ö miattuk veszitik el a házukat, de Ö maguk sem nézték meg, hogy mit irtak alá a bankban!

    • Kedves Miklós Julianna!
      Tájékozatlan és indulatos! Bonyolult téma, de annak ellenére megkísérlem a tények összefoglalását.
      A deviza alapú hitelezés jogi feltételeit a Orbán-Torgyán kormány teremtette meg. A tömegessé válást okai között jelentős hatású volt,
      Kormány és Jegybank:
      – Járai Zsigmond befolyása alatt álló – Monetáris tanács az egekig emelte – 13% – a jegybanki alapkamatot,
      – a kormány megszüntette Ft alapú lakáshitelek kamattámogatását is amivel a deviza alapú hitel felé terelték az állampolgárokat,
      – a hitelt felvevők nem tudhatták előre, hogy 2008- ban megszüntetik a valuta árfolyam sávos szabályozását. ( maximum + – 15%-os sávon belül változhatott a FT árfolyama az egyéb devizákhoz viszonyítva)
      – A kormány következő piactorzító akciója a végtörlesztés volt, amelyekkel a gazdagokat mentették ki a nem létező gondjaikból, kimentették- inkább megtámogatták (180Ft/CDF árfolyamon) azokat a deviza adósokat akik üzleti céllal vettek fel hitelt. Jelentős többlet bevételre tehettek vagy tettek szert a kamat különbözet vagy a felvételkori kedvezményesebb átváltási árfolyam következményeként. Ez növelte a rosszabb fizetési képességgel rendelkezők arányát, ezzel a bankok hitelezési kockázatát is.
      – Gátlástalanul hazudoznak a forintosítás ügyében.
      Milyen segítség ez a deviza alap hitel felvevőinek, ha az MNB-nek közel 150 MRD haszna keletkezett ( keletkezik ) az átváltással? Többszörösen fejik meg az egyébként is nehéz helyzetbe került – nagyobb részben önhibájukon kívül – embereket.

      Visszamenőleges hatállyal változtattak a kamatelengedéssel kapcsolatos törvényen is. A devizahiteles elszámolás óta ugyanis nem engedik el nekik a rögzített törlesztőrészlet feletti kamattörlesztést sem, hanem az felhalmozódik, és a tőkével együtt meg kell majd kezdeni a törlesztését az árfolyamgát időszakának végén.
      Az elszámolási összeg eltüntette az árfolyamgátasok gyűjtőszámla-tartozásainak egészét vagy nagy részét, hiszen először ebből, és csak utána az alaptartozásból kell levonni a visszajáró összeget.
      Az igazi tragédiát elsősorban az okozta, hogy a pénzügyi világ válság következményeit felerősítette a II. Orbán kormány tragikus gazdaságpolitikája ( EURO 267 -ről már 326,3 Ft-ot is elérte – én a rendszerváltozás óta volt amikor 238 Fr-ért is vettem EURÓT – )
      Bankok:
      – érthetetlen, hogy a kezelési költségeket is devizában számolják, holott Ft-ban merül fel,
      – hasznot húznak a bankok abból is, hogy nem középárfolyamon számolnak, hanem bezsebelik a a vételi és eladási árfolyam közötti árrést is,
      – előfordult olyan egyoldalú és indokolhatatlan kamatemelés is, amikor a CDS felár és CRF alapkamata is csökkent. Jellemzően a CHF jegybanki alapkamata nagyobb mértékben csökkent mint a CDS felár.
      Négy év alatt óriási mértékben emelkedtek a törlesztő részletek az árfolyam növekedést és az indokolható kamat változásokat – összességében (átlag) nőtt a kockázati felár (CDS) – meghaladóan ( nagyobb hányadában ez is a kormány gazdaságpolitikájának a következménye).
      – Semmit sem tettek azok érdekében, akik az első lakásukat szerezték meg megfeszítve takarékoskodtak, hogy képesek legyenek fizetni a törlesztést – még az árfolyamgátas megoldást sem merték felvállalni a gyűjtőszámla törlesztése körüli bizonytalanságok miatt.
      -Tovább nehezítette vagy nehezíthette a hitelfelvevők helyzetét, hogy a Svájci Jegybank megszüntette a CHF egyéb valutához ( USD /CHF 1,2) kötött maximális változtatás arányait. Ezzel jelentősen növekedett a CHF/FT átváltási árfolyama.

      • A saját tapasztalatom osztanám meg és ebben a témában semmi pártoskodás nincs.A kezdet kezdetén vettem fel közel 10.millió ft értékü chf hitelt.Végig jártuk a bankokat,kb.4-5 bankot,és volt az állam által finanszírozott ft.alapú hitel ,de egyazon kondiciók mellett 20-30 %-al több,magasabb havi törlesztő részlett jött ki.Ezért választottam a chf hitelt.Senki nem bátorított,,vagy hajszolt bele.Mindenhol korrektul felvilágosítottak a különféle hitelek előnyéről és hátrányáról.Egyedül a közjegyző nem volt a helyzet magaslatán,habár megkérdezte a bankban ötünktől egyszerre,hogy értjük e ami a kezünkben van.Senki nem akart hülyének látszani,no meg már mindenki alig várta a pénzt.Másfél ,két évig minden szép és jó volt,utána elindult a kamat emelkedés.Már 260-280 körül járta CHF amikor voltegy lehetőség 180 ft-on átváltani.Beballagam a helyi Takszövbe és egyazon feltételek mellett átváltották ft-ra,ill. ennek megfelelő összegű kölcsönt kaptam.Nem voltunk nagykeresetűek ,sem gazdagok.Azóta is fizetjük ,de sikerült egy bp-i lakást venni a gyermekünknek,igaz teljes hitelből vettük és míg élünk törlesztjük.Nem bántam meg,mert az albérlet többe került volna,az ingatlan meg már kétszer annyit ér.A mai kamatokkhoz képest még jó befegtetés.A félelmem csak az, hogy a forint nehogy “elinduljon,mert akkor sakk és matt.

    • Kedves Julianna, orbán hívőként gondolom nem zavar, hogy orbánék 2001-ben vezették be a devizahitelt, Gyurcsány pedig 2004-től volt a közéletben 😉

      • “gondolom nem zavar, hogy orbánék 2001-ben vezették be a –>devizahiteltdeviza alpú hitelbendevizahitellel<– !
        . . . . . .
        Ezt a kettőt sokan úgy keverik, mint a tejet a kávéval szokás, pedig egyáltalán nem mindegy. Két különböző dologról van szó! 🙂

    • Gyurcsány mondta ennek a ge..inek hogy emelje fel a deviza árfolyamát? Szerintem nem. Rögtön meglátta benne a lopási lehetőséget éd rátett minimum 100Ft a felvett árfolyamra. Kikölti el ezt a pénzt a drága nagy vezir és bandája. Gyurcsány idejében rendesen éltünk most van 4 millió szegény ember. De már megszoktuk hogy a fideSSnek mindíg a Gyurcsány a hibás. ő legalább lemondott mikor úgy érezte hogy mennie kell. De ez a szemét ladsan királyá koronáztassa magát, még bombával sem lehet majd kirobbantani a parlametből.

    • Kedves Julianna! Az az igazság, ha valaki hívő, az ne szóljon bele materiális kérdésekbe, mert ezeket úgysem érti. Ha pedig úgy gondolja, hogy Ön kompetens, írja már le – csak úgy nagy vonalakban – mit lopott el Gyurcsány, volt-e akkor a Questor ügyhöz hasonló, volt-e akkor az MNB ügyhöz hasonló? És amiről Ön írt: a 12/2001. kormány rendeletet a Fidesz kormány hozta, ebben voltak a kedvezményes állami támogatású kölcsönök. Ezt 2009.-ben a 125/2009 kormányrendelettel a Bajnai kormány helyezte hatályon kívül. Ha esetleg Önnek nem tűnne fel, akkor éppen egy pénzügyi világválság volt, és a magyar államnak egyszerűen nem volt forrása erre. Persze nem kétséges a válság is Gyurcsány miatt volt….

    • A valóság az,hogy Gyurcsányék alatt forintban kategórikusan nem adtak hitelt, legalábbis Debrecenben csak deviza alapú hitelt adtak, kell vagy nem ez van,szószerint ezt mondták a bankokban, aztán akinek nagyon kellett az felvette és beszopta…

  4. Magyarázhat hozzáértő és tájékozott ember,a fidessz hívők agyába beégett az “emúttnyócév”és a libanai gyurcsótány.Az igazság őket egyűáltalán nem érdekli.

    • És akkor most Gyurcsány a jófiú? Tiszta hülyék vagytok…. Elfelejtitek mit művelt az mszp? HAZAÁRULÓ MIND A KETTŐ !!!!!!!!!!!!!! ORBÁN IS…. GYURCSÁNY IS !!!!!!!!!!!!!!! Jobb szárny vagy ball szárny…. ugyan ahhoz a madárhoz tartozik mind a kettő!

      • Kik a bank tulajdonosok?
        Nagyon aggodtam nem csak egyedi szemelyekert, de az egesz orszagert, amikor hallottam, sok rokon es ismerostol, hogy kulfoldi banktol vettek fel kolcsont. Idonkent, meg a helyi bank is ketes. Szerintem sokan nem ismertek a devizahitelt, ami teljes leegeshez vezethet. Szoval elinditottak a lavinat. Ezzel nem csak a nepet vezettek csabdaban, de az allamot is .
        Ez nagyon gyalazatos a bankarosoktol.
        De mar ezen keso sirankozni. Csak azt kell eldonteni, hogy mi lesz a kovetkezo lepes, hogy ne vesszen el az orszag.
        Osszetartas! Eros munka, ami valamikor is volt.

  5. Az első Orbán kormány vezette be, de a bankok is arra hajszolták az embereket,úgy higy forint alapú hitelkérelmüket automatikusan elutasították!

    • Ez nem is csúsztatás, hanem nettó hazugság!
      A deviza alapú hitelezés jogi feltételeit a Orbán-Torgyán kormány teremtette meg. A tömegessé válást okai között legjelentősebb hatású volt:
      – Járai Zsigmond befolyása alatt álló – Monetáris tanács az egekig emelte – 13% – a jegybanki alapkamatot,

      • Egyébként a bedőlés világjelenség volt. Emlékszem, hogy Írországban emberek öngyilkosok lettek, mikor bankok csődöltek be 2008-ban

      • Ezt a videót érdemes onnan meghallgatni, ahol elindul. ott van benne a lényeg.
        Dr.Hossó Andrea nemzetközi közgazdász beszél a videón a deviza és a deviza alapú hitelekről.

    • Kedves László C. Rónai! Amit írt abból egy szó sem igaz. Lépéstől- lépésre leírtam a történetet minden pártpolitika és indulat nélkül. Amennyiben szeretné megismerni
      a tényeket, akkor ne csak írjon, hanem olvasson is!

  6. Ez csak valami fatális véletlenek sorozata lehet!Lehet,hogy nem vagy nem lehet ,hogy tényleg igaz az az állítás a jobb és a bal oldal a politikai maffia délelőttös illetve délutános műszakja!!??? Se kit érdekel ki mit mondott ! A törvény hol volt ? A pénzügyi felügyelet a fogyasztásvédő ,No Az hol volt ?!!

  7. Maffia banda a mindenkori kormányok !!!
    Szépen kitervelték a devizahitelt ,még bele is magyarázták az emberekbe reklámozták éjjel nappal ,hogy milyen jól járnak az emberek .2004 -ben szólt a svájci bank ,hogy baj lessz belőle katasztrófa ,de még az IMF is szólt ,hogy beledöglenek az emberek és ennek ellenér belevittek minket ,miután már 2001 -ben orbán a bankok javára aláírta az egyoldalú szerződés módosítást !!! Ezek tények megcáfolhatatlan !!!
    A mindenkori maffia kormányok direktbe terv szerint nullázták ki az embereket,miközben a megmentést plakátozták évekig és szórták saját fényezésükre a több száz millíó értékű plakátot!!!
    A felvett hitelemet visszafizettem 10 évi fizetgetés után, sőt a kölcsön ötödével még meg is fejeltem !!!
    Ezek után ez a maffia orbán úgy el intézett ,hogy újból a 20 év lett a futam idő és eltűnt a 10 évem .pénzestől 10 évestől .Tehát a 20 évből így 30 lett és a felvett összeg két és félszeresét újból követelik !!! Arról már nem is beszélve ,hogy kimondottan svájci frankot kértem és kifizetés előtt közölték ,hogy csak forintba kaphatom !!!! Látni akarom a hitelem mögötti svájci frankot ,ami nem létezett !!!!
    Miféle meg mentés ez??? Ez inkább keresztere feszítés !!!! 1 400 000 devizahitelest érint és annak családtagjait ez minimum 4 millíó ember akinek az életét megnyomorították, ezek a rongy emberek !!! Rengeteg öngyilkos,hontalanok és szétszaggatott családok ezrei ,ez az eredménye orbán maffia forintosításának és kanyar szemű matolcsynak !!!
    Milyen jogon engedi ezt meg magának orbán és matolcsy,polt ,kúria vezetők,bírók,ügyészek,stb,stb,stb, ?????
    Nemzet írtó, fosztogató ,maffia banda a pofátokat se akarom többet látni soha !!!
    Mocskos, jellemtelen, gerinctelen ,férgek,remélem a Teremtő megfórdítja a helyzetet és lessz még idő mikor megrohadni látujuk mindet egytől egyig !!!!
    Átkozott legyen a hátralevő életük ,családostól mindenestől !!!
    Föld eladás,devizahitel,magánnyugdíj ,kötvény ,trafik,egészség ügy ,oktatás ,stb,stb,stb,
    Sorolhatnám végtelenségig a szemétségüket !!!! Kedves fideszesek 2/3 -al megszavazták a folytatjuk fidesz programot !!!! Köszöni az ország fele az okos döntéüsket ,jobb ha magukba szállnak ,hogy mit műveltek ,mert egyszer lessz elszámoltatás !És mi van a lelkiismeretükkel ???
    Kik azok az emberek ,akik ezt a maffia bandàt támogatják,erkölcsileg ez hogy fér bele ??????
    Csak a JOBBIK !!!
    Szebb jövőt !!!!

  8. A tények makacsak. Az Orbán -Torgyán kormány vezette be! Valamennyi kormány hibás aki a döntést követően következett egymás után. Legkevésbé a Gyurcsány Ferenc vezette kormány – Ő voltegyedül, aki hivatalosan óvatosságra intett -, legnagyobb mértékben Orbán Viktor a bűnös a végtörlesztési intézkedéssel, mert kedvező helyzetbe hozta a vagyonosabbakat. A forintosítással megfejte – MNB 160 MRD átváltási haszna – azokat, akik még fizetőképesek voltak, a legszegényebbeket meg berugdosta az árokba. Ezek a tények!!!!

  9. A poszt a bevezetèsrõl szôl ès nem a megugrásrôl,így tisztessègtelen egy más vetūletre irányítani a vitát. Az nyilvánvaló, hogy átívelt tõbb kormányon a dolog, de a Fidesz kezdte és most A Fidesz tehetné helyre, hiszen a korábbiak már elbuktak,melyben nagy szerepet játszott a devizás ūgy is.Igazából a vitát is a megoldásrôl és a jôvõrésreõl kellene folytatni, hiszen , ha bármilyen màs multbeli igazság is kerūl jó vagy rosszindulatûan felfedezésre, az már halottnak a csók, és csak a felelõs keresése,és nem a megoldás. A MEGOLDÁS most a Fidesznél van, ha nem teszi,akkor abban érdekelt, hogy halogasson vagy fenntartsa a jelen állapotot. Ebben kiváló taktika a múltra mutogatàs,a felelõs keresése, más igazságok és vetūletek felvázolàsa. Sõt,a politikai csatàban még igaz érveket is lehet felhozni az ellenfél ellen.

    • Amikor bevezették, még nem is volt semmi probléma vele mert csak a devizában jövedelmet szerzők részére volt elérhető, aztán az Eu csatlakozás miatt elérhetővé kellett tenni mindenki részére, de még akkor se volt semmi baj vele, mert nem használták tisztességtelenül.

      Amikor már tisztességtelen formában kezdték használni, 3003 után, akkor kezdődtek a bajok.
      Nem az a hibás aki kitalálja és elkészíti a “kenyérvágó kést”, hanem aki tömegeket hátba szúr vele, mert mindent lehet jól vagy rosszul használni, különben nem tarthatnánk itthon kenyérvágó kést, mert embert is lehet ölni vele !

      • Pontosítom az évszámot “Amikor már tisztességtelen formában kezdték használni, ‘agyon reklámozva mindenkinek’ 2003 után, akkor kezdődtek a bajok. Nem az a hibás aki kitalálja és elkészíti a “kenyérvágó kést, hanem aki tömegeket szúr hátba vele..”

  10. A múlttal akkor is értelmetlen foglalkozni,ha igaz minden. A jõvôvel, a megoldással kell foglalkozni, amelyet a jelenbeli cselekvésūnk határoz meg. A múltbôl tanulni kehet és kell, de ne az határozza meg már a cselekvésúnket,hogy mit csináltak az elôdõk. A múltbeli vita ezért értemtlen itt,azon túlmenõen szembeállítja az embereket,vagyis csak a politikusoknak jó és az õ érdekūk. A megoldáson vitázzunk inkàbb és abban kovácsolódjon ki egység.

  11. Ha nem alkotják meg a kést akkor nem tudnál kenyeret vágni, de nem is ölnének vele. Ha nem építik meg a kereket, akkor nem hajt fel a busz megállóba a kocsi az emberek közé, sőt busz megálló se lenne, ha a repülőt se építik meg akkor… gondolom érted. Mindennek két oldala van. Nem az a hibás aki megalkotta, hanem aki vissza él vele.

      • Az ügyetlen sebész nagy kárt tud okozni az éles szikével, már pedig ez a szike nagyon éles volt, csak nem jó emberek vették kézbe 2003 körül ! Már pedig mondta a nemzetközi jogásznő is, hogy 2003-tól kezdett elindulni és 2004-re gyorsult be nagyobb erővel a deviza alapú hitelezés, ahogy egyre közelebb jutott az ország az Eu csatlakozáshoz. Előtte csak elvétve működött keveseknél.

        Nem véletlenül alkotta meg először Orbán csak a devizában jövedelmet szerzők részére elérhetően ezt a fajta hitelt, de mivel szó volt az Eu csatlakozásról, ezért Eu konformitás miatt kellett elérhetővé tenni mindenki részére. Erre is határozottan emlékszem.

  12. Itt vannak a tények egy nemzetközi pénzügyi szakember szájából:
    . – .
    2001 óta lehet felvenni, idézem –> “ha megnézzük, hogy mikortól kezdett el nagyon nagy mértékűvé válni a deviza alapú hitelezés, ez az Európai Unióhoz való csatlakozásunk idejéhez köthető. Azelőtt is volt, de 2003-tól, amikor már lehetett tudni, hogy valóban belépünk az Unióba, megtörténik a csatlakozás, de 2004-től főleg m.e.r.e.d.e.k.e.n emelkedik ezeknek a termékeknek a lakosságban elterjedt száma és mennyisége.” <– Eddig az idézet.

    Megpróbálom megint beilleszteni a videó linkjét, ahol a nemzetközi jogász az idézett szöveget mondja, mert nem találom amit korábban ide tettem.
    http://www.youtube.com/watch?v=ih45HJXgIfg&feature=youtu.be&t=679

  13. 2001-ben a devizaszabadságot, a forint szabad ÁTVÁLTHATÓSÁGÁT vezették be, amelyet évtizedek óta vártunk és feltétele volt az EU-csatlakozásunknak.

    A pénzünk és így hitelünk devizában tartása lehetővé vált, amely óriási vívmány a gazdasági életben. De akkor senki nem ösztönözte a hitelfelvételt, ellenkezőleg a korábbi kommunista adósság visszafizetése, csökkentése folyt.

    2002 után Péterkém és Fletó indította be ismét az észnélküli hitelfelvételt, erre ösztönözve a magánszemélyeket is.

    Úgyhogy a fenti írás egy bődületes csúsztatás, hazugság.

  14. “A devizahiteleket 2001. nyarán az I. Orbán-kormány engedélyezte, a „2001. évi XCIII. törvény a devizakorlátozások megszüntetéséről, valamint egyes kapcsolódó törvények módosításáról” című jogszabállyal.”

  15. Az egész poszt csúsztatás, – a devizatörvény célja nem a devizahitelek esztelen felvétele volt, hanem a devizaszabadság, a szabad átválthatóság VÉGRE!

  16. Ezzel egészen 2002-ig nem volt semmi gond!
    Az EU csatlakozáshoz közeledve kezdték egyre többen felvenni,
    és 2004-re nagyon begyorsult a felvétele. ekkor kellett volna komolyabb feltételekhez kötni, de ez az MSZP kompetenciája lett volna. Ők viszont egyre jobban reklámozták a kockázatossá válása ellenére minden felületen!

    Ezt Gyurcsányékon, az MSZP kormányon kell ezt számon kérni, őket kell ez ügyben elszámoltatni, mert nekik lett volna lehetőségük komolyabb feltételekhez kötni akkoriban a felvételét, ahelyett, hogy bugyuta reklám videókkal ösztönözték a feltétel nélküli felvételét!

    2002 tavasza után már csak az MSZP lett volna képes korlátok között tartani ezt az akkor már egyre inkább veszélyessé váló hitel fajtát, de őket soha nem érdekelte az emberek biztonsága. Inkább a bankok, lakosság vagyona általi feltőkésítését látták benne 2004 után, azért hirdették még 2006 januárjában is biztonságosan felvehető hitelformaként !

  17. Nem vagy csak felületesen olvasta el, amit irtam, de az sem kizárt, hogy figyelmesen olvasta, de nem értette. Amit válaszolt az valamelyik feltetelezésemet igazolja. Akkot még az MNB független volt a kormanytól és a Járai vezette Monetáris Tanácsban is többségük volt. A jegybank 6%-os kamatemelése, a kormány felelőtlen nyilatkozatai miatti FT leértékelődése és a végtörlesztés okozta CDS felár növekedés okozta a fő problémát. Ehhez járult az árfolyam szabályozás megváltoztatása és a FT alapú lakashitelek kamattámogatásának megszüntetése is. Nem elhanyagolható az ingatlanpiaci válságból kiszélesedett világgazdasági valság se.

  18. Aki meg mindig a MSZP-SZDSZ kormánynak tulajdonitja a deviza alapú hitelezés bevezetését és felfutását az szóra sem érdemes!
    Hasonló az értékelése annak is aki a mai rekord államadosság, államháztartási hiány, meg a GDP visszaesés okairól visszafelé mutogat.
    Nagyobb volumenű FIDESZ adóssag akciók akkor amikor az EU-tól szinte szamolatlanul jön a tamogatás. Az EU hitel negativ realkamatú, amiről lemondunk, de a piacitol magasabb hozamnal(kamat):
    Kibocsajtottunk Letelepedesi kötvenyt, deviza kötvenyt, szellemvasut hitele, Fuda kampusz hitel, PaksII stb.

  19. Tisztelt Vitatkozók!

    Nézzétek meg youtube-on,Dr Kriston
    István ,Deviza Cafe”előadásait.Érdemes,megtudhat-
    játok a két főbűnös mellett a kis
    pártok között is milyen gerinctelelenek
    voltak.Minden országban megszüntették,sőt volt akiket bezártak/Ausztria/ nálunk még
    kilakoltatnak.Hát igen,a mi különbek
    vagyunk mindenkitől,főleg a politi-
    kusaink.Egyben biztos,a gazember-ségben,az országunk és a népünk
    tönkrevésében,saját zsebük és
    kegyenceik meggazdagításában…..

Hozzászólás